Whiplash als managementfunctie?
Ja, en een stevige managementfunctie ook. Een functie waar je niet naar hebt gesolliciteerd en waar ook geen opleiding voor bestaat; de opleiding doe je namelijk ‘on the job’.
Hoe ik tot deze vergelijking kom? Als je een ongeval hebt gehad en daarbij een whiplash hebt opgelopen, wordt er in korte tijd veel van je gevraagd en komt er veel op je af. Juist zaken die je nog niet eerder bij de hand hebt gehad. Bovendien ben je jezelf niet, je hebt klachten en wilt je kunnen focussen op herstel. Maar daar krijg je geen mogelijkheid voor. Tenminste, zo komt het op jou over.
Valse start
Je omgeving verwacht dingen van je. Bijvoorbeeld dat je na enkele dagen rust wel weer de oude bent, dat het verjaardagspartijtje van je jongste gewoon doorgaat. Je collega had je al weer terug verwacht maar neemt toch wat taken van je over. Aarzelend geef je aan dat het misschien langer gaat duren dan je eerder had verwacht. Prompt krijg je van je echte werkgever een uitnodiging voor een consult bij de bedrijfsarts.
Zo gaat het – net gestart in je nieuwe ‘functie’ – vaak al snel mis.
Introductiecursus managementAls je voor het eerst in een managementfunctie belandt, krijg je vaak een lawine aan vragen over je heen. Uiteenlopende kwesties vragen de aandacht: bepalen van de koers, motiveren van medewerkers en structureren van werkprocessen. En dat graag allemaal tegelijkertijd. Logisch dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet … |
Goed vervolg
Inmiddels verdrink je in de hoeveelheid taken, eisen en verwachtingen die je over je heen krijgt. Heb je te maken met vragen van en afspraken met leidinggevende, bedrijfsarts, therapeuten, collega’s, je gezin en vrienden. Heeft iedereen uiteenlopende belangen en weet je niet wat verstandig is om te doen? Deze functie lijkt onmogelijk uit te voeren en ‘alle anderen’ werken niet mee. Hoe kun je dat veranderen?
Beter managen
Hoe kun je dit beter managen? Om je een idee te geven, uit de definitie van de functie van manager: (…) een goede manager werkt samen met anderen, bespreekt problemen en doet dat elke dag weer. Managers doen niet alles zelf, samenwerken is belangrijk.
En in dit geval gaat het niet om het managen van een onderneming of afdeling, maar gaat het om jóú: jezélf managen. Jij bent je eigen manager.
Zelfmanagement
‘Moet ik het dan dus allemaal zelf doen?’ Nee, zeker niet! Maar als coach verwacht ik van cliënten wel dat ze gebruikmaken van de mogelijkheden die er zijn om hen te ondersteunen in het zelfmanagen.
Ook al lijkt zelfmanagement je aanvankelijk een stap te ver en kom je begrippen tegen die je de stuipen op het lijf jagen, zoals ‘regie pakken’, ‘verantwoordelijkheid nemen’ en ‘doelen stellen’.
In het ‘Mijn re-integratieplan’ van de WSN staat bij zelfmanagement: het ondersteunen van actieve inbreng en eigen regie versterken. Twee collega’s geven verder nog aan:
- Annemiek: ‘Zelf keuzes maken die goed voor jou zijn. Ingewikkelde gesprekken met je leidinggevende, bedrijfsarts of specialist kunnen voeren.’
- Machteld: ‘Het vermogen jezelf te activeren zodat je beter in staat bent om je doelen te verwezenlijken.’
Dan komt daar ook nog proactiviteit bij: vooruit kijken en ernaar handelen.
Training on the job
Of je het nu wilt of niet … je zit er middenin. Je ziet maar al te vaak dat mensen afhaken na een valse start. Dus als je eerder tijdens het lezen of in je eigen proces bent afgehaakt …: ’pak ‘m’ dan hier weer ‘op’.
Je hebt een whiplash opgelopen en weet niet hoe om te gaan met alles wat er van je verwacht en gevraagd wordt. Lees deze tips en bekijk welke je kunt toepassen.
Tips uit de snelcursus
- Ondersteuning. Zoek mensen met verstand van zaken. Maak gebruik van ervaren managers, HR-professionals en casemanagers, en zoek een goede coach.
- Situatie. Weet in welke situatie je zit wat betreft werk, gezondheidszorg en privé.
- Kennis. Er is veel informatie beschikbaar, zorg dat je op de hoogte bent.
- Werk samen. Met je partner, arts, leidinggevende of met wie dan ook. Team up!
- Doel. Bepaal je doel, wat wil je bereiken en hoe wil je dat doen? Maak ze SMART
(Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden). - Prioriteiten. Stel prioriteiten, dat helpt in het zetten van volgende stappen.
- Manage verwachtingen. Je eigen verwachtingen en die van anderen.
- Wees aardig voor jezelf. Altijd.
- Gun jezelf tijd om te leren. Fouten maken mag, erachter komen dat je iets heel anders had kunnen doen ook. Als je er maar iets van leert en mee doet.
Ook al start je met maar één van deze tips, start! Je bent je eigen zelfmanager.
Maaikes quoteLoop je eigen pad – van Machteld |