Afscheid

Deze column verscheen in P-AL Magazine Winter 2024
In mijn column ‘Uit de praktijk!’ in P-AL Magazine deel ik mijn ervaringen als coach. Gebaseerd op wat ik zoal meemaak, wat me opvalt of wat ik belangrijk vind om te delen.

Afscheid van werk

Afscheid nemen – moeten nemen – van werk is ingrijpend. Of het nu afscheid van je functie, enkele taken, je manier waarop je zaken uitvoerde of je werkgever is, het is en vereist vaak een ingrijpende verandering. En één waar je misschien niet zelf voor hebt gekozen maar waar je – vanwege je gezondheid en klachten die je hebt – toe gedwongen wordt.
Werk is vaak niet alleen een plek waar je je talenten inzet en iets leuks en zinvols doet, maar ook waar je leuke collega’s hebt, een vast ritme en (financiële) zekerheid. Wat blijft er over als dat verandert?

Afscheid roept gemengde gevoelens op. Dagelijks spreek ik mensen die een afscheid doormaken. Van hun werk, gezondheid of beide. Boosheid, verdriet, gelatenheid, angst … maar ook opluchting, blijdschap en verwachting. Alles lijkt een keer voorbij te komen. In alle variaties en soms ook meerdere keren of lange(re) periode.

Hoe neem je afscheid?

Dat is voor iedereen anders. Ik vind het belangrijk dat dat ook voor iedereen anders mag en kan zijn en dat het bewust en op een goede manier gebeurt.

Tips voor goed afscheid

  • Erken je gevoel
    Wat zijn je reacties op je verlies van werk zoals je dat gewend was? Is dat teleurstelling, frustratie of verdriet? Door te onderzoeken en erkennen wat je voelt, hoef je niets te verbergen of weg te stoppen, maar kun je je situatie eerlijk onder ogen zien.
  • Weet wat je situatie is
    Informeer jezelf en vraag hulp. Vraag ondersteuning in de te nemen stappen en pak de regie.
  • Stel doelen
    Stel haalbare doelen en zet kleine stappen. Dat geeft je grip, zo hou je regie en kom je vooruit.
  • Tijd
    Gun jezelf tijd. Afscheid nemen is een proces. Weet ook hoeveel tijd je kan en mag nemen (wet- en regelgeving) zodat je niet ‘achter de feiten aanloopt’ of in alle haast ineens een deadline moet halen.
  • Koester je netwerk
    Onderhoud het contact met collega’s die belangrijk voor je waren. Zoek verbinding met klanten of andere contacten die voor jou van betekenis zijn. Dit kan steun bieden en helpt om een band te behouden, zelfs als je werk verandert. Een lunch of berichtje kan veel betekenen.
  • Terugblik
    Terugblikken kan helpen om je werk los te laten zonder het gevoel te hebben dat het voor niets is geweest. Wat heb je bereikt? Waar kun je trots op zijn? Wat heb je ontwikkeld en waar ben je goed in?
  • Neem de tijd om af te ronden
    Rond goed af. Door over te dragen en afscheid te nemen op jouw manier. Heb je nieuwe netwerkcontacten en hou je verbinding.
  • Koester het positieve
    Wens elkaar het beste, laat je waardering blijken. Sluit je af op een warme en oprechte manier. Neem de goede herinneringen mee en laat goede herinneringen achter.

Nieuwe mogelijkheden

Moeten we niet kijken naar nieuwe mogelijkheden? Jawel. Echter, je kunt pas ruimte ervaren voor iets nieuws als je op een goede wijze afscheid hebt genomen.

Heb je zelf afscheid van werk moeten nemen? Wat heeft jou geholpen om goed afscheid te kunnen nemen? Zou je jouw tip willen delen?

Deel dit artikel:

Of lees één van deze artikelen:

Afscheid

Afscheid nemen – moeten nemen – van werk is ingrijpend. Of het nu afscheid van je functie, enkele taken, je manier waarop je zaken uitvoerde of je werkgever is, het is en vereist vaak een ingrijpende verandering. En één waar je misschien niet zelf voor hebt gekozen maar waar je – vanwege je gezondheid en klachten die je hebt – toe gedwongen wordt.

Lees verder »

Niet digitaal?

Wilma is casemanager bij een Arbodienst. Ze weet dat ik het leuk vindt om uitdagingen aan te gaan en wil een meneer aanmelden die niet meer terug kan keren in zijn functie. Ze vertelt kort iets over zijn situatie en de organisatie. Wel nog een ding. Geert heeft geen mail … is begeleiding wel mogelijk?

Lees verder »

Incompleet advies

Ivo meldt direct dat hij het niet helemaal eens is met adviezen van de arbeidsdeskundige: “Hoe kan dit? Die man houdt helemaal geen rekening met …” en Ivo beschrijft enkele beperkingen die ik inderdaad niet heb gelezen in het rapport. “Wat nu?”

Lees verder »

Deelschaamte

Dilemma: een feestje, vakantie, fietstocht, familie-uitje of een etentje. Je maakt mooie foto’s en een leuke selfie. Die je enthousiast deelt op insta of facebook. Of … toch maar niet? Is dat herkenbaar? De twijfel? En waar gaat je twijfel dan over?

Lees verder »