Incompleet advies

Deze column verscheen in Reuma Magazine no. 7 2024
Dagelijks krijg ik vragen over re-integratie en werk. In mijn column in Reuma Magazine beantwoord ik steeds één vraag. Namen verander ik, verder laat ik de vraag zoals deze is gesteld.

Ivo en ik gaan starten met 2e spoor re-integratie. Hij mailt mij het rapport van de arbeidsdeskundige en zijn CV.

Vraag van Ivo

Ivo meldt direct dat hij het niet helemaal eens is met adviezen van de arbeidsdeskundige: “Hoe kan dit? Die man houdt helemaal geen rekening met …” en Ivo beschrijft enkele beperkingen die ik inderdaad niet heb gelezen in het rapport. “Wat nu?”

Antwoord van Maaike

Ik stel voor het stuk samen door te nemen en vraag Ivo wat er precies niet klopt. Vaak komen we er met een duidelijke uitleg wel uit. Toch gaat het nu anders: wat Ivo mij vertelt komt niet helemaal overeen met wat er staat.
Omdat de arbeidsdeskundige informatie en adviezen van de bedrijfsarts overneemt, vraag ik Ivo naar zijn gesprek(ken) met de bedrijfsarts: “Heb je dit – wat jij me nu vertelt – ook met de bedrijfsarts besproken?: “Nee”, zegt Ivo, “dat leek me niet zo belangrijk.”

Als je symptomen of beperkingen niet deelt met de bedrijfsarts, kan de arbeidsdeskundige een advies geven dat niet volledig of niet juist is. Resultaat is een rapport dat onvoldoende rekening houdt met Ivo zijn mogelijkheden en beperkingen.
We nemen contact op met arbeidsdeskundige en Ivo gaat in gesprek met bedrijfsarts. Deze kan zijn beoordeling aanpassen en bespreken met arbeidsdeskundige. Eventuele aanpassingen worden aan ons doorgegeven. Zo kunnen wij verder met passend en juist advies.

Tips

  • Communiceer open en eerlijk met bedrijfsarts voor een juiste medische beoordeling
  • Bereid gesprekken voor zodat je niets vergeet
  • Stel je vragen en neem contact op als iets niet duidelijk of onjuist is.

Deel dit artikel:

Of lees één van deze artikelen:

Afscheid

Afscheid nemen – moeten nemen – van werk is ingrijpend. Of het nu afscheid van je functie, enkele taken, je manier waarop je zaken uitvoerde of je werkgever is, het is en vereist vaak een ingrijpende verandering. En één waar je misschien niet zelf voor hebt gekozen maar waar je – vanwege je gezondheid en klachten die je hebt – toe gedwongen wordt.

Lees verder »

Niet digitaal?

Wilma is casemanager bij een Arbodienst. Ze weet dat ik het leuk vindt om uitdagingen aan te gaan en wil een meneer aanmelden die niet meer terug kan keren in zijn functie. Ze vertelt kort iets over zijn situatie en de organisatie. Wel nog een ding. Geert heeft geen mail … is begeleiding wel mogelijk?

Lees verder »

Incompleet advies

Ivo meldt direct dat hij het niet helemaal eens is met adviezen van de arbeidsdeskundige: “Hoe kan dit? Die man houdt helemaal geen rekening met …” en Ivo beschrijft enkele beperkingen die ik inderdaad niet heb gelezen in het rapport. “Wat nu?”

Lees verder »

Deelschaamte

Dilemma: een feestje, vakantie, fietstocht, familie-uitje of een etentje. Je maakt mooie foto’s en een leuke selfie. Die je enthousiast deelt op insta of facebook. Of … toch maar niet? Is dat herkenbaar? De twijfel? En waar gaat je twijfel dan over?

Lees verder »