Kinderen. Hek van de dam of geweldig?

Een kind. Moet je dat willen als je whiplashklachten hebt? Is het verstandig en kan dat wel?

Vragen over whiplash en kinderen krijg ik wel vaker. Nu van Josine. Ze heeft ruim 2 jaar geleden een ongeval gehad en heeft daar tot op heden klachten van. Ze is in het voorjaar gestart met opbouw in werken en wil nu op meerdere fronten haar leven weer oppakken. Ze is net 30 geworden en in haar omgeving lijkt iedereen te trouwen en zwanger te zijn.

Wel of niet?
Josine: ‘Ik heb een heel lieve vriend maar dat red ik nooit! Zwangerschap, een baby?’

Een antwoord hierop zal ik haar niet geven. Wel kunnen we kijken naar wat zij nodig heeft om tot een keuze te komen. Haar dromen en plannen voor de toekomst. Zijn ze veranderd door haar ongeval en klachten? Hoe? Kijken in hoeverre en welke plek een gezin en kinderen hier innemen. De gevaren die ze ziet in perspectief zetten. Josine maakt keuzes. Niet ik.

Hoe doe jij dat?
Josine: ‘Hoe doe jij dat?’

Wat? Een gezin ‘runnen’? Dat volgt vanzelf, geef ik aan. Je hebt een hele groep eerstelijns adviseurs al om je heen. Als Josine tegensputtert dat haar vriendinnen allemaal gezond zijn en niks snappen van haar problemen, pakt ze haar tablet en laat enkele sites zien.

We lezen bijvoorbeeld

… als u een kinderwens heeft en u bent getroffen door een whiplash, dan is het zaak om deze kinderwens goed te heroverwegen. Hiermee bedoelen wij natuurlijk niet dat u geen kinderen moet nemen maar mogelijk is enige uitstel misschien raadzaam. Een zwangerschap en natuurlijk ook de bevalling is bij gezonde vrouwen al een zware aanslag op het lichaam, laat staan bij een whiplashslachtoffer. De gevallen die wij kennen laten een verontrustend beeld zien. Niet alleen is de zwangerschap voor vrouwen met een whiplash extreem zwaar, maar ook na de bevalling is het geen pretje.

Het whiplashslachtoffer kan haar eigen kindje niet optillen en zelfs het geven van borstvoeding is extreem belastend. Afkolven doet veel pijn en mochten er complicaties zijn, zoals bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit, dan is het hek helemaal van de dam. Bent u zwanger en heeft u een whiplash, zorg dan voor voldoende hulp vóór en na de zwangerschap…

Stomme tips
Vanuit deze invalshoek zijn we slachtoffer, met problemen en behoefte aan waarschuwingen. Als er al een tip tussen staat is het een stomme: in de praktijk totaal niet haalbaar.

Josine geeft aan dat ze hier niets mee kan. En niks mee heeft. Maar waar zoekt ze wél naar? Waar zou ze wél iets mee kunnen? Op haar tablet verschijnen nu websites over moederschap vanuit de gezonde hoek.

Moeder zijn is geweldig
‘Je bent dol op je kinderen en je zou nooit meer zonder ze willen’ en ‘de lat ligt hoog voor moeders van nu: ze moeten alles kunnen, alles doen en alles zijn.’ Daarnaast teksten als ‘uitputtingsslag en tropenjaren’. En gelukkig ook praktische tips. Over eten koken, lunchtrommeltjes, overblijven, oppas, sporten en dagindeling. Dit spreekt Josine meer aan maar neemt haar vragen en twijfels natuurlijk niet weg.

Tussenweg
We spreken af dat Josine zichzelf tijd gunt om haar kinderwens te onderzoeken en zetten enkele stappen op een rij.

Wat te doen?

  • Geef jezelf ruimte
    Neem de tijd, informeer je en bepaal wat jij belangrijk vindt.
  • Welk beeld heb jij van moeder zijn?
    Realiseer je dat dit beeld in jouw hoofd zit. Het is niet de waarheid
    . Wat is jouw waarheid?
  • Kies mensen uit om mee te praten: vraag om hun mening en mogelijk hulp
    Praat over je vragen en twijfels. Probeer open te zijn over je beperkingen. Met wie ga je in gesprek? Anderen kunnen (ook) moeders met beperkingen zijn.
  • Verbeter je gezondheid
    Probeer stappen te blijven zetten, ook in het omgaan met je beperkingen. Zoek oplossingen in plaats van te kijken naar onmogelijkheden.
  • Wacht niet totdat je het helemaal zeker weet
    Dat weet je namelijk nooit. Elke keuze die je maakt is goed. Deze keuze maak je nú, met de kennis en het gevoel vanuit de situatie zoals die nu is.
  • Loop niet te veel op de zaken vooruit
    Juist met kinderen kun je niet alles plannen en vóór zijn.
  • Trek je eigen plan, dit is jouw leven

Deel dit artikel:

Of lees één van deze artikelen:

Afscheid

Afscheid nemen – moeten nemen – van werk is ingrijpend. Of het nu afscheid van je functie, enkele taken, je manier waarop je zaken uitvoerde of je werkgever is, het is en vereist vaak een ingrijpende verandering. En één waar je misschien niet zelf voor hebt gekozen maar waar je – vanwege je gezondheid en klachten die je hebt – toe gedwongen wordt.

Lees verder »

Niet digitaal?

Wilma is casemanager bij een Arbodienst. Ze weet dat ik het leuk vindt om uitdagingen aan te gaan en wil een meneer aanmelden die niet meer terug kan keren in zijn functie. Ze vertelt kort iets over zijn situatie en de organisatie. Wel nog een ding. Geert heeft geen mail … is begeleiding wel mogelijk?

Lees verder »

Incompleet advies

Ivo meldt direct dat hij het niet helemaal eens is met adviezen van de arbeidsdeskundige: “Hoe kan dit? Die man houdt helemaal geen rekening met …” en Ivo beschrijft enkele beperkingen die ik inderdaad niet heb gelezen in het rapport. “Wat nu?”

Lees verder »

Deelschaamte

Dilemma: een feestje, vakantie, fietstocht, familie-uitje of een etentje. Je maakt mooie foto’s en een leuke selfie. Die je enthousiast deelt op insta of facebook. Of … toch maar niet? Is dat herkenbaar? De twijfel? En waar gaat je twijfel dan over?

Lees verder »