7 vragen
aan maaike van son
1. Waarom coach jij mensen met gezondheidsklachten?
Ik ben er zelf net zo één. Als ik mezelf eerder was tegengekomen was het makkelijker voor mij geweest. Dat was het niet zo’n eenzaam gevecht geweest en had ik andere keuzes kunnen maken.
2. Wat doe je?
Ik begeleid in (blijven) werken en re-integreren en help de weg vinden in het doolhof van ziekte, verzuim, wet- en regelgeving en mogelijkheden om (weer) te werken.
3. Hoe doe je dat?
Maatwerk. Ik coach naar behoefte en binnen gestelde eisen: kijk naar de situatie, wat nodig is, de vragen die er zijn en waar je tegen aan loopt. Dat doe ik als professional met oprechte aandacht en inzet van ervaringsdeskundigheid.
4. Wie zijn jouw cliënten?
Mensen met die (dreigen) uit te vallen op hun werk, vragen hebben over functioneren en omgaan met beperkingen, weer willen of blijven werken. In eigen of een andere functie. Opdrachten komen van werkgevers, diverse opdrachtgevers/samenwerkingen en UWV.
5. Kan je iets over het krukje zeggen?
Ja, dat krukje staat voor balanceren op 3 pootjes: gezondheid, werk en privé. Als het pootje gezondheid dunner wordt of afbreekt, is het lastig balanceren en kan je lelijk onderuitgaan. De vraag: ”Hoe ziet jouw krukje er uit?” levert veel informatie op.
6. Wat is je achtergrond?
Opgeleid als bedrijfseconoom. Als consultant en projectmanager bij een IT-organisatie gewerkt. Vandaar de overstap gemaakt naar een managementfunctie binnen een Arbodienst. In 1998 ben ik gestart met een opleiding loopbaanadviseur en heb ik mijn directiefunctie verruild voor een stageplek bij een reïntegratiebedrijf. Omdat ik erachter kwam dat eigen ervaring met gezondheidsklachten meerwaarde heeft heb ik certificeringstrajecten gevolgd om dit in te kunnen zetten. Om kennis over verzuim en financiële gevolgen op te doen heb ik opleidingen casemanagement gevolgd. Nu kan ik mijn financiële achtergrond en ervaringsdeskundigheid in leven en werken met gezondheidsklachten mooi inzetten in mijn begeleiding.
7. Wat is voor jou belangrijk?
Plezier! Verbinding, mogelijkheden, professionaliteit, eigen-wijsheid, regie, ervaringsdeskundigheid werkt, kennis, stappen zetten, versie 2.0 en plezier.
“Ik weet hoe het is om ambitie en chronische klachten te combineren, in werk en privé.”
“Balanceren tussen wens en werkelijkheid”
Maaike van Son is coach sinds 1999. Loopbaancoach. En ze is meer. Want ze heeft een keuze gemaakt voor een duidelijke doelgroep: mensen met whiplashklachten.
Omdat ze merkte dat die opvallend vaak voor haar kozen, als ze een coach zochten.
Want als je die klachten hebt, dan is het fijn om gesteund te worden door iemand die het zelf ook kent. En Maaike weet uit eigen ervaring veel over whiplash en hoe je daarmee toch een beetje lekker kunt werken, in een baan die bij je past.
Maar het kiezen voor één doelgroep, dat voelt als het uitsluiten van anderen. Dus geen zorgen: ook als je geen whiplash hebt kan Maaike je verder helpen.
En om dat aan de wereld te laten weten kwam Maaike naar de studio in Hilversum voor de VIP-videodag van De Videovakvrouw. Waar ze goed voorbereid plaatsnam voor de camera. En dat resulteerde in deze film. Die veel meer zegt dan alles wat je kunt opschrijven over Maaike. Omdat je ziet dat ze positief is, en slim en niet bang om duidelijk te zijn. En er mag ook gelachen worden.
Deze film stamt uit 2013. Ik vind ‘m nog steeds leuk, vrolijk en positief. Vandaar dat ik ‘m hier toch plaats. Maaike
wat anderen zeggen over maaike van son
Wat ik het plezierige aan Maaike vind als coach is dat ze me wel serieus neemt maar zeker niet zielig vind. Ze coacht met veel humor, weet juist daardoor dingen bij je voor elkaar te krijgen. Ze weet me te motiveren en leert me mijn beperkingen te accepteren en zelfs om er soms om te lachen. En natuurlijk niet onbelangrijk, ze weet wat een whiplash is en vooral wat het met je doet.
Marieke Diepenbroek
Omdat Maaike haar vak en haar cliënten serieus neemt en goed luistert, ving zij bovendien signalen op die nog door niemand opgemerkt waren. Voor haar waren een aantal van mijn gedragingen en worstelingen blijkbaar herkenbaar. Zij was de eerste die inzag dat met mij wel eens meer aan de hand zou kunnen zijn dan de gevolgen van een whiplash.
Annette van dasler
MAG IK JOU OOK HELPEN?
Neem contact met mij op voor de mogelijkheden of een intakegesprek.