Vakantiezorgen

Deze column verscheen in Reuma Magazine no. 6 2024
Dagelijks krijg ik vragen over re-integratie en werk. In mijn column in Reuma Magazine beantwoord ik steeds één vraag.
Deze keer over vakantie en de impact van gezondheidsproblemen.

Vakantiezorgen

Zomer … een leuke tijd met bijzondere verhalen maar ook zorgen: of de kinderen zich zullen vermaken, het huisje voldoet, zijn we niets vergeten? Ik hoor ook anders. “Stel je voor dat ik een opvlamming krijg? Of een ontsteking? Dan is mijn vakantie verpest.”
Herkenbaar?

Onzekerheid en zorgen over je gezondheid kunnen je voorpret en zin in vakantie knap lastig maken. Toch hoeft een vakantie niet per se in het water te vallen door je ziekte. Met goede voorbereiding en juiste instelling kun je toch een fijne tijd van hebben.

Tips voor minder zorgen

  • Plan op tijd en ruim van tevoren, zo ben je ‘last minute’ paniek voor en kun je je goed voorbereiden.
  • Overleg over je zorgen. Je reisgenoten kunnen je steunen en helpen met voorbereidingen.
  • Online tips op Reuma.nl bijvoorbeeld staan tips over voorbereiding en plannen van reizen, met name over (meenemen van) medicatie.
    Op online forums kun je ervaringen uitwisselen.
  • Wees flexibel in je planning. Leg je niet teveel vast op ‘wat jij vindt dat moet’ en bouw rustmomenten in.
  • Focus op wat wel goed gaat en op de leuke dingen die wel kunnen, ook al zijn ze anders dan je je had voorgesteld.
  • Denk positief: vakantie is om te kunnen ontspannen en genieten.

Weet wat je nodig hebt en laat je niet tegenhouden door je aandoening. Klinkt stoer. En gaat het – met bovenstaande tips altijd goed?
Zeker niet. Mijn lastminute stress kwam door een inschuifbare stok die te lang bleek voor mijn koffer en bergschoenen die niet pasten vanwege dikke pijnlijke enkel. Beiden opgelost … met wat stress en een geduldige reispartner.

Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan zijn er altijd oplossingen.

Deel dit artikel:

Of lees één van deze artikelen:

Afscheid

Afscheid nemen – moeten nemen – van werk is ingrijpend. Of het nu afscheid van je functie, enkele taken, je manier waarop je zaken uitvoerde of je werkgever is, het is en vereist vaak een ingrijpende verandering. En één waar je misschien niet zelf voor hebt gekozen maar waar je – vanwege je gezondheid en klachten die je hebt – toe gedwongen wordt.

Lees verder »

Niet digitaal?

Wilma is casemanager bij een Arbodienst. Ze weet dat ik het leuk vindt om uitdagingen aan te gaan en wil een meneer aanmelden die niet meer terug kan keren in zijn functie. Ze vertelt kort iets over zijn situatie en de organisatie. Wel nog een ding. Geert heeft geen mail … is begeleiding wel mogelijk?

Lees verder »

Incompleet advies

Ivo meldt direct dat hij het niet helemaal eens is met adviezen van de arbeidsdeskundige: “Hoe kan dit? Die man houdt helemaal geen rekening met …” en Ivo beschrijft enkele beperkingen die ik inderdaad niet heb gelezen in het rapport. “Wat nu?”

Lees verder »

Deelschaamte

Dilemma: een feestje, vakantie, fietstocht, familie-uitje of een etentje. Je maakt mooie foto’s en een leuke selfie. Die je enthousiast deelt op insta of facebook. Of … toch maar niet? Is dat herkenbaar? De twijfel? En waar gaat je twijfel dan over?

Lees verder »