Deze column verscheen in Reuma Magazine no. 1 2025
Dagelijks krijg ik vragen over re-integratie en werk. In mijn column in Reuma Magazine beantwoord ik steeds één vraag. Namen verander ik, verder laat ik de vraag zoals deze is gesteld.
Vraag van Richard
Enkele minuten voor onze afspraak word ik gebeld. Richard: “Ik ben er bijna, waar kan ik parkeren?” Richard beschikt sinds enkele weken over een GPK (Gehandicapten Parkeer Kaart) en is nog niet bekend met de parkeer (on)mogelijkheden van de GPK.
Antwoord van Maaike
Ik laat Richard weten waar hij kan staan en deel mijn tips ‘zorgeloos GPK parkeren’ met hem. Hij vindt het best ingewikkeld maar is ook blij dat hij pal voor de deur staat nu.
Het fijne van een GPK is dat je dichterbij en op meerdere plekken mag parkeren. Voor mij geeft het meer mogelijkheid om ergens te kunnen komen zonder angst (te) ver te moeten lopen. Echter, je moet er wel wat voor doen.
Tips voor zorgeloos parkeren met een GPK (bestuurder)
- Download de GehandicaptenP app.
- Check GehandicaptenP app op plaatsnaam (weet: deze is niet altijd up-to-date).
- Check de betreffende gemeente (ivm eigen regels per gemeente): lees de parkeerregels op de website, bel of check op de pdf op de site of de aangegeven parkeermogelijkheden ook gelden voor de locatie waar je moet zijn (weet: dit is niet (te) doen want nauwelijks te zien).
- Maak screenshots (handig bij een eventuele bekeuring).
- Bel bij twijfel de locatie waar je moet zijn.
- Maak een foto van je geparkeerde auto met GPK (en eventueel parkeerschijf).
Of je doet niets met je GPK. Dat kan als:
- Je bekend bent binnen deze gemeente en al weet hoe en waar je kunt parkeren.
- Je beschikt over een GPK parkeervergunning.
- Je een gewoon parkeerplekje vindt.
Of je nu wel of niet gebruik maakt van je GPK: check altijd hoe lang je mag staan en of je wel of niet moet betalen.
GPK parkeren een vak apart? Nee hoor, het vergt wat voorbereiding. Voor mij is gebruik maken van een GPK geruststellend: bijna altijd kan ik in de buurt komen van waar ik moet zijn voor bezoek aan een cliënt of werkgever en ik kan ook makkelijker boodschappen doen. Maar je moet wel onderzoeken waar dat kan.